Mochyni peruánskou znají mnozí zahrádkáři pod názvem Physalis. Může se totiž u nás pěstovat, ačkoli jde o původem exotickou rostlinu. Již samotný název napoví, že byla a je oblíbeným druhem ovoce mezi Peruánci a znali ji již staří Inkové. Chuť těchto plodů je velmi svérázná – vzdáleně připomíná vůní zralý ananas a chutí něco mezi jahodami a brusinkami.
Je to letnička z čeledi lilkovitých a je také velmi dekorativní. Možná jste ji již někdy u nás spatřili, nemůžete ji přehlédnout hlavně pro její svérázný tvar plodů – drobných oranžových kuliček, které jsou uzavřeny v obalu, svým vzhledem připomínajícím malou lucerničku nebo dětský lampionek.
Máte-li doma terasu, balkon nebo přímo volný zahradní záhon, je možné tchyni peruánskou vypěstovat. Prodává se ve formě velmi levných semínek, ovšem pokud nemáte možnost nebo trpělivost k pěstování a nechcete čekat až do období sklizně v letních měsících, lze si ji v sušené, nebo dokonce v čerstvé formě dopřát a objednat v některém ze specializovaných obchodů.
Exotické ovoce do koktejlů a k dezertům – mochyně peruánská https://www.nakliceno.cz/susena-mochyne-peruanska–physalis/ je ideální pro zdobení různých dobrot, vyráběných doma, s nimiž dodáte svému organismu mnohem více živin, nežli vám nabídnou průmyslově vyráběné sladkosti. Maličké kuličky jsou velmi šťavnaté a chutné a také dobře vypadají, mají výrazně oranžovou barvu a v kombinaci se zelenými lístky máty můžete vytvořit i slavnostní pokrmy, např. při oslavě narozenin. Krásně bude vypadat nazdobený zmrzlinový pohár, palačinky se šlehačkou, jáhly na sladký způsob a mnoho dalších.
Plody mochyně peruánské obsahují mnoho antioxidantů, jako jsou provitamín A, vitamín C, vitamíny skupiny B a rutin. Jsou zdraví prospěšné podobně jako brusinky nebo borůvky a máte-li příležitost získat plody v čerstvém stavu, s borůvkami také barevně krásně vyniknou.