Mít na programu něco, co jsme ještě nezažili, to je aktuální hlavně v gastronomii. Chuťové pohárky si určitě zvyknou snadno, ale chtějí zkoušet pořád něco nového. Cestovatelé chtějí zážitky, gurmáni zase pečlivě nazdobený talíř, to se jistě dá očekávat. Víkendové menu může být hodně zajímavé a stačí vám k tomu jen několik málo ingrediencí. Nabízí se jižanská kuchyně, ve které vládnou olivy na tisíc a jeden způsob. Smažit, péct, vařit, ale i připravovat zeleninové saláty. Bez pár lžiček olivového tajemství se ochuzujete o nádhernou vůni, ale i chuť, na níž opravdu nelze zapomenout.
Olivové speciality jsou vhodné i k dietě
Jako vhodný doplněk, se kterým bude dietní stravování mnohem chutnější. Právě k tomu se hodí olivový olej, jehož reputace v době souznící se zdravým životním stylem rozhodně stoupá. Černý kůň pro gastronomii 21. století? Jistě, i takto vzletně lze pojmenovat tekuté olivy, které si můžete dopřát ráno na lžičku pro lepší trávení, ale i jako tajnou ingredienci pro rybí speciality a různé těstovinové pochoutky. Můžete si vybrat, protože počet kombinací je neomezený. Díky vysokému kouřovému bodu je to ideální surovina i pro smažení. Hodí se pro steaky i prorostlou krkovičku, záleží, nač máte při letních chvilkách při grilování vlastně chuť. Nebo byste si dali španělskou klasiku v podobě polévky gazpacho? I tehdy může hrát oliva hlavní roli, a to v kombinaci se sezonní zeleninou.
Dejte si také rozmarýnový olej, jenž nabízí OLIVUM s.r.o. a potěší nejen milovníky tradiční bylinkové vůně. Domácí pečivo, cizrna nebo kozí sýr, račte si vybrat, vždycky totiž bude vynikajícím společníkem nad jiné! Podobnou práci odvede i lanýžový olej, s nímž si dochutíte například rizoto, ale i houbové polévky nebo carpaccio. Máte rádi červené maso nebo míchaná vajíčka, která jsou českou klasikou? Potom si s tímto olejem také užijete příjemné chvíle. Stejně tak jej můžete využít i pro pizzu, pokrm, jenž je v Itálii doslova jako doma.